За продажба Други (жилищни имоти), Crecente, Pontevedra, Испания, Mosteiro 19,Albeos,Crecente

За продажба - Cod. 43788

  • Типология: Други (жилищни имоти)
  • Област: 528 m²
  • Номер на стая: 0
  • Етаж: 0

Манастирът Албеос е едно от онези скъпоценни камъни, които викат за достойно оцеляване, не просто като знаменита руина, но като жива и полезна сграда, актуализирана за времето.

Съществуването му може да се проследи до 1071 г., когато кралица Урака го подарява на катедралата в Туй, като данни сочат, че датира от края на 10 век. Появява се отново през 1199 г. в завещанието на Урака Фернандес и през 1499 г., когато монашеският живот в Албеос е прекратен в резултат на реформата на бенедиктинските манастири. След това продължава своя упадък до дезамортизацията от 1835 г., когато престава да се използва като религиозна сграда.

Така той достигна до наши дни, подложен на прогресивна разруха. От първоначалната сграда е останала правоъгълна сграда, към която от едната й по-дълга страна са долепени две прости съседни стаи. Трегерът на вратата на една от тях е гробна плоча с изображение на женска фигура, чийто вид не ни позволява да разберем на кого би могла да съответства, но поради своята древност може да датира от времето на гореспоменатия Доня Веласкита.

Другата е с полукръгла арка, съставена от изпъкнали и гладки вусоари, обърнати директно върху стълбовете, също без корнизи. Тимпанът на тази арка е оформен от впечатляващо монолитно парче, издълбано от двете страни, едната от които с крачен кръст, върху който са насложени кръг и друг кръст, съставен от комбинации от полукръгове, т. нар. кръст с възли.

Другата предна част се ръководи от седнал и с ръце майест или Пантократор, който държи книга в лявата си ръка и благославя с дясната. Ангел и херувим, изправени, облегнати на преградата и с крила, образцово приспособени към пространството, в което са вмъкнати, държат мандорлата, в която са обрамчени. За опора на тимпана служат два корбела с овнешки глави, монтирани последователно върху подпори с ръбове, профилирани от вдлъбнат корниз и украсени с копчета. Само това произведение оправдава включването на Албеос сред най-забележителните останки от испанската романска архитектура.

По-голямата стая, сега без покрив, е оформена от дебели стени от гранит. Теглените плочи, предимно добре оформени и идеално легнали, са с различни размери. Особено внимание заслужават тези парчета с много по-голяма дължина от ширината, рядко срещани в романския период и преди 12 век. Тази стая също има полукръгли сводести вусоари със семпла декорация. Много забележителни са зидарските белези и декоративните мотиви върху някои каменни елементи, както и следи, съществуващи по стените му, които показват, че е бил на два етажа, така че според експерти в някакъв момент е бил жилище.

Говорим за напълно уникален имот, с изключителна историческа и художествена стойност.

Предизвикателството, разбира се, е да се намери възможна полезна дестинация. Следите от предишни употреби ни карат да мислим за възможно правилно документирано и обратимо възстановяване. Ако отидем в Google, можем да видим значението на Albeos в един лозаро-винарски регион, който придобива огромно значение и започва да ни дава указания за възможните употреби. Винарският регион Condado има важен щаб на винарна в Crecente, някои от които използват Albeos като част от тяхната марка. Xunta de Galicia се интересува от развитието на туристическия интерес на тази област и трябва да гледа благосклонно на подобряването на културна забележителност като тази, особено ако съчетава привлекателността и популяризирането на местни продукти.

РЕГИСТРИРАНИ ПОСЕЩЕНИЯ ЗА това съобщение

Посещения, дадени по страни на произход

Промяна на датите на периода

Запитване за тази обява


REALIGRO FREE ADVERT
Бих желал да получавам информация за подобни оферти
I'm over 18, I accept Terms of Use and Privacy Policy.*
Откажи
2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
Neikos Digital Agency
  1. Предпочитания

    Предпочитания За по-добро използване на сайта Realigro, настройте вашите предпочитания за език, валута, квадратни метри или квадратни инча.

    Задайте сега Да не се показва отново
BB